In ultimul timp, din ce în ce mai mulţi sportivi utilizează cu mare succes carnitina, substanţă indispensabilă desfăşurării proceselor metabolice, creşterii dezvoltării musculaturii scheletice şi cardiace şi a performanţelor fizice. Deoarece contribuie la restabilirea funcţionării normale a inimii, carnitina este folosită şi in cazul durerilor anginoase. Imbunătăţirea alimentării cu oxigen a musculaturii poate avea efect terapeutic şi în insuficienţa respiratorie.
In timpul unui antrenament de tip fitness, 50% din energia utilizată provine din metabolismul lipidelor (grăsimilor), procentul fiind de 80% în cazul celor care practică sporturi de performanţă. Energia necesară pentru funcţionarea îndelungata a musculaturii este obţinută aproape în exclusivitate prin arderea grăsimilor şi, in consecinţă, randamentul maxim nu va fi posibil în lipsa carnitinei. S-a demonstrat că procesul de utlizare a lipidelor de către organism este subordonat direct carnitinei. Carnitina stimulează transportul moleculelor de acizi graşi in minusculele organite aflate în citoplasma celulară, care poartă denumirea de mitocondrii. Aici, prin oxidare, aceste molecule sunt transformate în energie.
Carnitina are, de asemenea, un rol foarte important în procesul de oxidare a aminoacizilor cu lanţ ramificat (BCAA). împiedică acumularea de acid lactic in muşchi şi combate astfel cauza principală a oboselii. Conform teoriilor clasice organismul sintetizează cantitatea necesară de carnitina din doi aminoacizi esenţiali, şi anume din lizină şi metionină, nemaifiind astfel necesară o suplimentare specială. Această teorie este valabilă pentru oamenii obişnuiţi, dar, situaţia este cu totul alta în cazul sportivilor.
In general, în timpul antrenamentelor, necesarul de carnitina depăşeşte cu mult capacitatea de sintetizare a organismului. Mii de sportivi au putut până acum să se convingă de efectele deosebite pe care le are L-carnitina. Ea sporeşte eficienţa antrenamentelor, deoarece are un rol hotărâtor în transformarea lipidelor în energie mecanică şi contribuie la creşterea rezistenţei organismului, întârzie instalarea oboselii şi epuizării şi participă la economisirea glicogenului din muşchi în timpul antrenamentelor prelungite. Datorită efectului pe care îl are în metabolismul lipidelor (procesul de ardere a grăsimilor), L-carnitina este un componet important al tuturor preparatelor moderne utilizate în tratamentul obezităţii.
Atentie! Sportivii care utilizeaza acest produs trebuie sa consume numai L-carnitina, avand in vedere ca, uneori, in comertul cu suplimente alimentar pentru sportivi există şi preparatul DL-carnitină, care conţine în proporţie de 50% D carnitină, substanţă complet străină organismului uman. In acest sens, Food and Drug Administration din SUA a subliniat încă din anul 1984 pericolul pe care îl reprezintă preparatele de DL-carnitină.
LIQUID L-CARNITINE
355 ml
o lingură de lichid (15 ml) conţine:
Calorii 40
Acid pantotenic 15 mg
(d-pantotenat de calciu)
L-carnitină 0,5 g
Alte ingrediente: glicerina, apă, sorbat de potasiu, acid sorbic.
Mod de administrare: ca supliment alimentar, 4 linguri pe zi, înainte sau după antrenament.
|